Rum Bacardi to alkohol o wszechstronnym zastosowaniu. Nadaje się zarówno do picia samodzielnie, jak i będzie się sprawdzał jako bardzo dobra baza do drinków, a nawet shotów. Jakie drinki można przygotować mając za bazę Rum Bacardi?
Rum Bacardi
Rum Bacardi to wyjątkowy trunek, aromatyczny i rozgrzewający, który uczyni idealną nie jedną imprezę czy luźne spotkanie w gronie najbliższych. Rum pochodzi z Kuby. Zawartość alkoholu w trunku w zależności od tego rodzaju mieści się w przedziale 32%-45%. Dostępny jest w różnych pojemnościach, choć ta najpopularniejsza to 0,7 l.
Podstawowy podział rumu:
– rum biały,
– rum ciemny.
Oba typy różnią się między sobą smakiem i aromatem. Choć jako bazę do drinków stosuje się najczęściej rum biały, to i przy pomocy ciemnego można stworzyć naprawdę coś niesamowitego.
Do czego można wykorzystać Rum Bacardi?
Istnieje mnóstwo drinków, do których można wykorzystać Rum Bacardi, nadając im ciekawego smaku. Rum jest doskonałą bazą do eksperymentalnych mieszanek alkoholi.
Rum można zastosować w wielu drinkach. Jednym z ciekawszych jest arbuzowa odmiana Mojito, smaczna i orzeźwiająca, w sam raz na letnie spotkania. Co ważne, drink można przygotować bardzo szybko. Poza białym rumem (50 ml) i arbuzem (pokrojonym w kostki) należy przygotować ćwiartki limonki, listki mięty, syrop cukrowy (15 ml) oraz sok żurawinowy (45 ml). Przygotowanie drinka należy rozpocząć od zmiażdżenia w shakerze arbuza, dopiero później można połączyć ze sobą wszystkie składniki (pamiętając o tym, by wycisnąć sok z limonki). Przed podaniem drinka należy go porządnie odcedzić z pozostałości po arbuzie.
Być może niektórzy znają bardzo stary film ”Blue Hawai” w którym grał Elvis Presley. To właśnie on zachwycał się wyjątkowością drinka Mai Tai. Co ciekawe, nazwa drinka w tłumaczeniu na język polski oznacza wyśmienity, co według wielu doskonale do niego pasuje. Jak wykonać drink zachwalany przez samego Elvisa Presleya? Oczywiście niezbędny jest rum, koniecznie biały (30 ml) i ciemny (30 ml). Dodatkowo należy przygotować sok z limonki (10 ml), syrop orszadowy (10 ml), likier triple sec (15 ml), lód oraz plastry limonki i mięte do dekoracji. Przygotowanie drinka jest bardzo proste. Wszystkie składniki poza ciemnym rumem należy umieścić w shakerze i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie całość przelać do szklanki wypełnionej kruszonym lodem. Ciemny rum należy ostrożnie wlać na górę drinka. Ozdobić miętą oraz limonką i wyjątkowy drink Mai Tai jest gotowy.
Rum nadaje się nie tylko jako bardzo dobra baza do drinków. Również dobrze sprawdza się jako podstawa shotów, szczególnie przy The Double Team. Tu skład jest bardzo prosty, poza rumem należy przygotować jedynie likier amaretto. Najpierw do kieliszka trafia biały rum. Dopiero potem można powoli zacząć dolewać Amaretto. Należy robić to bardzo ostrożnie, aby już na początku nie wymieszać ze sobą tych alkoholi. Dzięki temu utworzą się dwie oddzielne warstwy, które nie tylko będą dobrze wyglądały, ale przede wszystkim nadzwyczajnie smakowały.